13 Ekim 2007 Cumartesi

Mühim Bey Masası Yönetmeliği 1992

MÜHİM BEY MASASI YÖNETMELİĞİ

(MMY)

Raşit Gökçeli - Salih Şencan
1992

Madde 1 - Gerekçe

Beş parmağın beşi bir değildir. Bu evrensel doğrudan hareketle herkes MÜHİM BEY olamayacağı gibi MÜHİM BEY masaları da sadece bu yönetmelik kapsamında tarif ve tahsis edilirler. Her müessese kendi MÜHİM BEY'ini yarattığı ölçüde kurumsallaşır.

Madde 2- Amaç
Zuhur ettiklerinde Mühim Bey'lerin emir ve kullanımlarına tahsis edilecek masanın kuramsal, kılgısal, kurumsal kurmacasını (estetik hariç) tespit etmek, kurallara bağlayarak hayata geçirmektir.

Madde 3 - Tanımlar
ZUHURAT:
Zuhurat, çok sık olmamakla birlikte 35-40 yıllık periyodlarla (Halley'in yarı ömrü) ve ``yeni bir anlayışın'' ``in'' olduğu dönemlerde yıldızı yükselen ``lider''in bu yönetmelikteki masayı hak etmesi ile olur.

MÜHİM BEY
Eski dönemlerde Cihat Burak tarafından tanımlanan ``Mason - Maysın Bey''in uzak bir akrabasıdır. Doğudan, batıdan, kuzeyden hatta GÜNEYDEN gelebilir. Ve geldiğinde muhakkak yazılı alametler belirir. (Çok sayıda tebliğ, tamim, basın muhtıraları ve liste).
MÜHİM BEY geçmiş ile epistomolojik bir kopuştur. Mühim Bey zuhur ettiğinde, herkes kaşınır, taşınır ve fakat asla düşünmez.
Üç tane taşınma bir yangına, bir Mühim Bey ise üç zelzeleye bedeldir!

MÜHİM BEY MASASI

Mühim Bey masası Mühim Bey'in bölünmez ve ayrılmaz mütemmim cüz'üdür. Masa ile Mühim Bey arasında gravitasyonel bir çekim mevcuttur. Aralarında kaçınılmaz, sistematik bir ilişki vardır. Birinin önlenemez yükselişi ötekini var eder. Esasen doğada hiç bir Şey yoktan varolamayacağına göre Mühim Bey'ler olmazsa Mühim Bey Masaları da varolamazlar. Mühim Bey ile masası arasındaki ilişki, kilogram, ton, metre gibi evrensel, okka, çeki, arşın, endaze, kutur gibi yöresel birimler cinsinden ifade edilir.

Mühim Bey Masasının Müştemilatı ve Aksesuarları:

1- Mühim Bey Sandalyesi. (Kelle hizasını bir karış aşar).
2- Misafir Sandalyesi. (Omuz hizasından bir karış düşük).
3- Personel ve yardımcı Mühim Beylerin ayakta, dik olarak, duracakları
halı.
4- Camlı Dolap.
5- Sümen.
6- Sümenaltı.
7- Yeteri sayıda çekmece.
8- Mürekkep hokkası.
9- Tükürük hokkası. (Sağ alt çekmecede).
10- Mühim Bey Masasını tanımlayan çerçevelenmiş veciz lakırdı. (Yan
duvarda asılı).
11- Kurutma kâğıdı.
12- Mühim Bey Posteri. (Veciz Lakırdının asılı durduğu duvarın
karşısında yer alır.)
13- Mühim Bey'in logosunu havi gümüş zarf açacağı. (Mühim Bey'in
atacağı zarflar için gerekmez).
14- Müessese Flaması; Mühim Bey Forsu.
15- Asortik Portmanto, portmantoya dayalı Mühim Beyin gül ağacından bastonu.
16- Gül ağacından masa kaplaması.
17- Masa kılıfı.
18- Masa Kılıfı çekmecesi.

Madde 4 - Mühim Bey Masasının Alımı ve Kullanımı
Mühim Bey Masası tahsisatı mestureden alınır, bütçede para yoksa harç, aidat, ödenti v.b salmalar tarh olunarak akçalı karşılığı behemehal temin olunur.

Mühim Bey Masası alındıktan sonra demirbaşa kaydı ve tapuya Şerhi yapılır.

Mühim Bey fanidir. Masa bakidir. Dolayısıyla Mühim Bey Masası, Mühim Beyler varoldukça ebediyete kadar payidar olurlar. (SÜRE).

Masanın cila, perdah ve bakımı Mühim Bey'in yakın çevresinden iş bilen biri tarafından deruhte edilir.

Mühim Bey masası Mühim Bey vazife başında bulunduğu süre içinde, (pazartesi - Cuma 9.00 - 18.00) arası kullanılır. Kullanım saatleri dahilinde, veciz lakırdı, flama ve fors, gümüş zarf açacağı, hokkalar, sümen, sümenaltı, duvar ve masanın üstünde belirlenmiş bir nizam içerisinde yer alırlar.
Mühim Bey'in kürkü, kalpağı portmantoda, tıraş takımı banyodadır.

Mühim Bey vazife nedeniyle GÜNEY'e avdet ettiğinde müessese flaması masadaki mutat yerinde dalgalanır.
Mühim Bey Forsu ise kaldırılır. (Dal sarkar fors kalkar).
Ancak Müessese bayramı olarak bilinen günde Mühim Bey tarafından ilan olunduğu üzere:
Müessese Bayram gününde müesseseye intisap edenler veya Müessese Bayram gününde doğan müessese mensupları ile Yengeç burcunun 9. günü döl yatağına düşen müessese erbabı arasında noter huzurunda yapılan çekilişte belirlenen tek bir düz müessese mensubu, yalnız bir günlüğüne, Mühim Bey Masasını kullanır.

O gün Mühim Bey forsu madde 4 hükümleri gereği masadan kaldırılır.

Bu gelenek kuşaktan kuşağa intikal ettirilir.

Mühim Bey Masası her türlü müzahrefat ve zararlılara karşı kılıfla korunur. Kılıf, pazartesi günleri müessese marşı ile kaldırılır, cuma günleri ise aynı törenle yerine konur.
Kılıf Mühim Bey Masasının endamını ve görkemini gizlemeyecek, tam tersine gözler önüne serecek bir malzemeden imal edilir. Bununla birlikte, kılıf malzemesinin iç cidarları yağlı değildir. Minare kılıfı ile fiziki benzerliği yoktur.

Benzerlik mecaz anlamdadır.

Masanın sol yanındaki camlı dolapta ilmi, içtimai ve mesleki neşriyat, sağ tarafında ise günlük matbuat ile Mühim Bey'in kenar makalelerini havi kupür dosyası yer alır.
Madde 5 - Koruma ve Yasaklar

Mühim Bey Masası en yeni anlayışı ve müessese idaresini temsil eden simgesel bir `im'dir.
Mühim Bey Masasını fiili veya fikri olarak tağyir, tebdil ve ilga etmek bu yönetmeliğin 5. maddesi mucibince yasaktır.

Mühim Bey Masası simge olarak müessesenin kurumsal ve manevi değerlerini temsil eder. Masaya yöneltilmiş saldırı ve saygısızlıklar, hukuk çerçevesi içerisinde kalınarak tecziye edilir.
İma ve telmih yoluyla dahi olsa Mühim Bey Masası hakkında dedikodu yapılamaz, küçültücü, hakaretamiz yayında bulunulamaz. Mühim Bey Masası çizgi, Şiir ve düz yazı ile hicvedilemez.

Mühim Bey Masası üzerinde kabuklu yemiş yemek, çorba içmek, kebap yemek, para maçı yapmak yasaktır.
Masa civarında resmi tarih dışında müessese geçmişini anmak yasaktır.

Mühim Bey Masasına yönelik saldırı ve saygısızlıkların affı yoktur. Bu baptan alınan cezalar tecil edilmezler.
Mükerrer saldırganlar için bahsolunan cezalar iki kat arttırılır ve bu gibiler müessese binasının üst katına atılırlar!
Mühim Bey Masasının fotoğrafı ancak flama, fors ve benzeri takım taklavatı ile birlikte ve Mühim Bey işbaşında iken çekilir.

Mühim Bey Masasının korunması müessese idare heyetinin sorumluluğundadır. İdare Heyeti adına kâtip bu görev için bir Koruma Kurulu atar.
Koruma Kurulu, 30 yaşını aşmış, askerlikle ilişkisi olmayan vasıfsız bir elemanı Masa Korucusu olarak tayin eder.
Masa Korucusu, Koruma Kurulu, Kâtip, idare Heyeti müteselsil olarak Mühim Bey'e karşı sorumludurlar. Bu ilişkide Mühim Bey Masasının herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Mühim Bey Masası müessese içinde duplike edilemez. Aplike edildikten sonra çekmek ya da itmek suretiyle yerinden oynatılamaz. (Taş yerinde ağırdır).
Madde 6 - Geçici Madde
Mühim Bey Masası ancak Mühim Beylerin mevcudiyeti ile varolur. Müessesenin Mühim Beylere kavuşma süreci içinde (intizar / Bekleme dönemi) Mühim Bey olmaya teşne adaylar kendilerini lanse edebilirler.
Lanse etme biçimi serbesttir.

Madde 7 - Yürürlük
İşbu yönetmelik Mühim Beyin zuhur etmesiyle yürürlüğe girer. Mühim Bey, İdare Heyeti, Koruma Kurulu, Masa Korucusu tarafından yürütülür.

Hiç yorum yok: