8 Temmuz 2020 Çarşamba

Bilgisayar ve Uç Teknolojileri Mesleki Bilimsel Çalışma Komitesi İçin Müfredat Önerisi






Aydın Ufuk Yücel Tarafından Kaleme Alınan “Mimarlar Odası Kullanma Kılavuzu” Bağlamında

Meslek Odası

Bilgisayar ve Uç Teknolojileri

Mesleki Bilimsel Çalışma Komitesi

İçin

Müfredat Önerisi

Raşit Gökçeli (X)

Temmuz 2020


2020 senesinde Bilgisayar ve Uç Teknolojileri Mesleki Bilimsel Çalışma Komitesi’nin (Bilgisayar MBÇK) İşlevi ne Olmalıdır ?

Bilgisayar MBÇK’sının başlıca iki görevi olmalıdır :

1-Üyelerinin gelişen teknolojiler, 4. Endüstri devrimi ortamında mesleki donanımlarını güçlendirmek. Nitelikli işgücü sahibi sıfatı ile onların inşaat sektörü içerisindeki rollerini vazgeçilmez kılmak.

2-Meslek Odasının toplum ve sektör içerisindeki meşruiyetini güçlendirmek, sektör içerisindeki önemini pekiştirmek, bu amaçla üyelerine gerekli bilgi ve donanımı vermek, teorik ve pratik teknikleri, yapacağı eğitim ve benzeri faaliyetlerle üyelerine sağlamak.

Bilgisayar ve Uç Teknolojileri  MBÇK’sı
için
Olası bir Müfredat (Curriculum) Taslağı




A-Teknolojik gelişim, 4. Endüstriyel devrim ve mesleğin değişen yapısı ile ilgili olarak ;
Müfredatın ana ilke amaç ve vizyonu :

-Başka bir eğitim / başka bir dünya mümkün yaklaşımını benimseyerek yapay zeka (AI) başta olmak üzere, 4. Sanayi devrimi ile ilgili tüm teknolojik yeniliklerin mimarlık eğitimi ile bütünleştirilmesi (entegre edilmesi) yönünde çaba harcanmak.

-Mimarlar Odası’nın 4. sanayi devriminin toplumsal formasyon üzerindeki yarattığı değişim etkisini göz önünde bulundurması; Söz konusu değişimin kent makroformunu dönüştürmesini, nanoteknoloji alanındaki atılımların yapıların imal edilme süreçlerini değiştirmesini mercek altına almak.

-Finansal tekniklerdeki gelişmeler konusunda mimarlara eğitim verilmesi, mimarların söz konusu teknikleri kullanabilecek teknik bilgilerle donatılmaları, alanında akademi, finans çevreleri ve siyasi çevrelerle birlikte çaba harcanmak.

-Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim alanında akademyanın yanısıra üyelerinin kodlama ve algoritma konularındaki okur yazarlık becerilerini geliştirmeli, söz konusu alanlarda sürekli eğitimler vermek.

-Konut ve bina yapımında maliyet enflasyonunu düşürecek yöntemleri mesleki çevreler ve kamuoyunda tanıtmak.

-Kent bilgi sistemleri yapılandırılmasında akıllı kentin yeniden düşünülerek verilerin demokratikleştirilmesi ilkesinin benimsenmek (Barcelona örneği)

-Toplum içerisinde, sektör içerisinde faaliyet gösteren belli başlı kuruluşlar ile (Gayrı Menkul Yatırı Ortaklıkları, İnşaat sektörü içerisinde faaliyet gösteren firmalar vs) sektörü ilgilendiren alanlarda müşterek faaliyetlerde bulunmak. (Örneğin, binalarda enerji ve kaynak verimliliği, Leed Yeşil Bina Derecelendirme, Gayrımenkul Projelerinde Sıfır Atık Uygulamaları, Sürdürülebilirlik raporlamaları, Markaların Sürdürülebilirlikteki Sorumluluk sınavları, Bina İşletim Modellemeleri)

-Mesleki ve toplumsal alanda çevreci çözümleri kamuoyuna mal etmek.

B- Bu Vizyon içerisinde ve zikredilen amaçlar doğrultusunda Muhtemel Müfredat Taslağı

Ana konular : Yapay Zeka / Fen / Finans / Felsefe

Olası branşlar : Algoritma – Kodlama – CAD uygulamaları – Rendering uygulamaları – Animasyon uygulamaları - Bina Modelleme – Bina İşletim / Bilgilenme Modellemeleri (Building Information Modelling) Bina Otomasyon Sistemleri - Temel Finans Kültürü – Temel Felsefe Kültürü - Binalarda Enerji ve Kaynak Verimliliği – Sürdürülebilirlik Konseptleri – LEED Yeşil Bina Derecelendirme-Gayrımenkul Projelerinde Sıfır Atık Uygulamaları – Tüketici Hakları ve Hukuku – (Project Management Programları ) – Proje danışmanlığı (consulting) v.b. - İnşaat Sektörü ile ilgili ana bilgiler.- Proje Planlama ve Kontrolü Alanındaki Programlar (primavera v.b.) - Akıllı Şehirler.

-İTÜ / Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Fakültesi Müfredatı ve ders programları incelenecek.




______________
(x) Raşit Gökçeli, “#Mimarlar Odasından Taleplerimizdir / (Bir Rüya bitti – 5)”  http://rasitgokceli.blogspot.com/  2013

Hiç yorum yok: