22 Aralık 2020 Salı

Dayanışma Vergisi Üzerine Prof. Dr. Aziz Konukman’a not Raşit Gökçeli, Y. Bölge Plancısı (ODTÜ), Mimar (İTÜ) Aralık 2020

 



Dayanışma Vergisi Üzerine

Prof. Dr. Aziz Konukman’a not

Raşit Gökçeli, Y. Bölge Plancısı (ODTÜ), Mimar (İTÜ)

Aralık 2020

 

1.Dayanışma vergisi, vatandaşlık geliri / Universal income grubu içerisinde ele alınmalıdır.

2.Vatandaşlık geliri / universal income / revenu universel, temelinde sağ bir öneridir. Sol üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarının düşmesini ve kişisel gelirin artmasını amaçlar, sağ ise kliantelizm amacı ile bir kısım halk kitlelerine gelir transferini tercih eder.

3.Sermayenin ileri görüşlü kesimleri, dünyadaki kapitalist sistemi sosyal çalkantılardan sakınmak amacı ile vatandaşlık geliri / universal income önerisini sık sık değişik platformlarda (DAVOs vs) gündeme getirirler.

4.Nitekim GAFA şirketleri, ABD’nin Warren Buffet gibi büyük kapitalistleri universal income’ı  savunurlar, servetlerinin belirli bir yüzdesini devlete vermeyi önerirler.

5.Türkiye’de ise vatandaşlık geliri / universal income yok ise de devlet 19 milyon vatandaşına çeşitli adlar altında yardımlar yapmaktadır.

6.Türkiye’de devlet yardımları bir anlamda bir çeşit vatandaşlık geliri / universal income olarak değerlendirilebilir.

7.Hal böyle iken CHP’nin ve bir kısım sol akademisyenlerin (Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Oğuz Oyan) servet vergisi önerisinin stratejik ve taktik sakıncalar içerdiğini düşünmekteyim.

8. İlk olarak sağ iktidarı içerisine düştüğü krizden kurtarmak solun tasası olmamalıdır.

9.Sol, alternatif dünya ve ülke düzeni ile ilgili önerilerini çok daha anlaşılır ve uygulanabilir biçimde programatik akslar halinde kamuoyuna açıklamalıdır.

10.Öte yandan 1944 varlık Vergisi gibi sorunlu uygulamalar hala CHP’nin imajı üzerinde gölge etmektedir.

11.Sağın krizini sağ çözmeli, popüler olmayan varlık, servet vergisi gibi önerileri sol ağzına almamalıdır. Telaffuz dahi etmemelidir. Bu tip zorunlu konuları sağa bırakmalıdır.

12.Türkiye’de 1 milyon TL üzerindeki hesap sayısı 350.000 civarındadır. Bu hesaplara firma hesapları da dahildir. Bu hesapların ortalama büyüklükleri 6,5 milyon TL’dir.

13.Dolayısıyla servet vergisi için eşik 1 milyon TL değil, 10 milyon TL olmalıdır. Bu eşik likit para için olmalıdır. Toplam servet için değil.

Ayrıca bu tür popüler olmayan önerileri dile getirmeyi de bu aşamada sol üstlenmemeli, antipatik ve külfetli önerileri sağın açıklamasını tercih etmelidir.

14.Tabiri caiz ise, eşeğin ölüsünü eşeği öldüren sürümelidir.

15.Zaten an itibarı ile CHP oy kaybetmekte İYİ Parti ise oy kazanmaktadır.

……..

Saygılar hocam…


Hiç yorum yok: